بنا مسجد دیوریغی در دوران سلطنت منگوچک در دولت سلجوقی آناتولی و قرن سیزدهم ساخته شد. مسجد جامع توسط احمد شاه پسر سلیمان شاه ساخته شد. این بیمارستان توسط همسرش ملیکه توران ملک ساخته شده است. معمار اصلی این مجموعه ساختمانی که در سال ۱۲۲۸ شروع و در سال ۱۲۴۳ تکمیل شد، اهللی حرم شاه پسر مغیس است. قدیمی ترین سکونت در داخل و اطراف دیوریغی به دوره هیتی ها باز می گردد.
نقوش باشکوهی که نشان دهنده کمیاب ترین و مرغوب ترین نمونه های سنگ کاری استادان اهلت و تفلیس است که در بسیاری از قسمت های مجموعه به ویژه روی درها و ستون ها یافت می شود، توجه همه جهان را به خود جلب می کند. ویژگی دیگری که این اثر را متفاوت و منحصر به فرد می کند این است که هیچ یک از ده ها هزار نقوش در تزئینات که از دور به نظر می رسد متقارن هستند، اما اساساً تقارنی ندارند و هرگز تکرار نمی شوند. نمایان شدن موجودات مختلف جهان در هماهنگی و تعادلی باشکوه با حکاکی بر روی سنگ ایجاد شده است. این شاهکار که با سبک معماری، طراحی متعادل و هماهنگ سیستمهای زیورآلات و پوششها اهمیت پیدا میکند، در صدر فهرست آثار دیدنی جهان قرار دارد. اولیا چلبی قرن ها پیش با بیان اینکه واژه ها برای توصیف این اثر جذاب کافی نیستند، اظهار داشت: «زبان عقیم و قلم شکسته است». این بنای باشکوه که تماشاگران را مجذوب خود می کند، توسط مورخان هنر با عباراتی مانند «معجزه دیوریگی»، «الحمرای آناتولی» توصیف شده است. این شاهکار معماری اسلامی که در سال ۱۹۸۵ توسط یونسکو در فهرست «میراث فرهنگی جهانی» قرار گرفت، این اثر اولین سازه معماری است که در این فهرست قرار گرفته است و تحت حمایت ریاست جمهوری ترکیه نیز می باشد.
مسجد اولو یک بنای مستطیل شکل در جهت شمال به جنوب است و تماماً با سنگ های تراشیده ساخته شده است. سه دروازه تاریخی مجزا در جهات شمالی، غربی و شرقی دارد که ورودی و خروجی مسجد را فراهم می کند. فضای داخلی به بیست و پنج واحد با عرض های مختلف با طاق های نوک تیز دو طرفه تقسیم شده است که ستون های هشت ضلعی را به هم متصل می کند. جلوی محراب بزرگ بریده شده و قسمت میانی آن با گنبدهای بیضی شکل پوشیده شده است. گنبد قسمت میانی با فانوس روشنایی هشت ضلعی با مخروط هرمی هشت ضلعی پوشیده شده است. طاق های ستاره ای، پلاس و مرکب سیستم پوششی واحدهای دیگر را تشکیل می دادند. شاه محفلی در جنوب شرقی نیز با پوشش طاق مرکب خود جلب توجه می کند.
نمای داخلی مسجد در مقایسه با درها دارای سادگی است. شایان ذکر است که سادگی برای عدم حواس پرتی نمازگزاران و برهم نخوردن هیبت و آرامش در عبادت ارجح است. ستونهای باقیمانده در سمت درب نساجی مسجد، ستونهایی هستند که توسط معمار سنان در زمان سلیمان بزرگ تقویت شدهاند. ستون های نازک کنار دروازه شاه اصل هستند. در فضای داخلی مسجد، پشت دروازه بهشت، دو صندوق امانت از یک تکه سنگ تراشیده شده است. زمانی که مردم به مکانی می روند، اشیاء قیمتی و زیور آلات خود را در صندوق امانات می گذارند و پس از بازگشت، آن را همان طور که آنجا گذاشته بودند، پیدا می کنند. یک سنگ صدقه هم هست. نیکوکاران صدقه خود را در داخل این سنگ می گذاشتند و نیازمندان به اندازه نیاز می گرفتند.
در سمت چپ پشت دروازه بهشت نیزه و مشعل نقاشی شده با رنگ اکسید آهن وجود دارد. نیزه نشان دهنده قدرت و مشعل نماد دانش است. استلاکتیت های طاق بالای دروازه بهشت به شکل قطرات اشک هستند. پنجره ای که به سمت قبور در بیمارستان در سمت چپ محراب باز می شود، ارتباط بین مسجد و مقبره را فراهم می کند.
در گوشه شمال غربی مسجد، مناره ای با بدنه استوانه ای و بالکن واحدی قرار دارد. در این کتیبه آمده است که این مناره در سال 1565 توسط سلطان سلیمان اعظم عثمانی ساخته شده است. همچنین معروف است که در این زمان فضای داخلی مسجد تعمیر شده است.
در مورد هاتوشا پایتخت هیتی ها بیشتر بدانید
در محاسبه ابجد با همان مقدار عددی یعنی 66 مطابقت دارد. عبارت روی کتیبه سه سطری بالای در چنین است: «احمد شاه پسر سلیمان شاه پسر شاهنشاه، بنده بی پناه محتاج آمرزش الهی، پادشاه عادل، دستور ساخت این مسجد را در سال 626 داد. م.1228)، خداوند مال او را ماندگار کند».
ستون های سمت راست و چپ داخل در، ستون های تعادل هستند. در ستون تعادل سمت راست، کلمه الله به صورت افقی با متن اصلی عربی نوشته شده است، در حالی که کلمه الله به سبک زاویه دار در ستون سمت چپ نوشته شده است. این ستون ها تا زمان زلزله سال 1939 ارزنجان در جهت علائم پیکان روی آنها می چرخیدند. بین اردیبهشت تا شهریور، 45 دقیقه قبل از نماز عصر، سایه ای به شکل شبح انسان در درب غربی شکل می گیرد. این شبح به شکل سایه فردی است که در حال تلاوت اول قرآن است و با نزدیک شدن به وقت نماز با بستن دستانش روی پاهای خود می ایستد. کارشناسان گفته اند که این سیلوئت های روی این در و همچنین درهای دیگر تصادفی نیست و با دانش بسیار جامع فیزیک و محاسبات بسیار خوب می توان آنها را ساخت و رمز و راز این بازی های نور و سایه است. هنوز به طور کامل حل نشده است.
بیرون در، یک عقاب دو سر در سمت راست و یک عقاب دو سر و یک شاهین با سر متمایل به جلو در سمت چپ وجود دارد. عقاب دو سر نمادی از سلجوقیان آناتولی است. این نشان دهنده قدرت، اشراف و آزادی است. شاهینی که سرش به سمت جلو خم شده است نماد سلطنت منگوچک است. برای نشان دادن وفاداری و احترام شاهزاده منگوچک به دولت سلجوقی آناتولی، نقش شاهین را با سر خمیده روی سنگ حک کردند. در همان زمان، یک پنجه شاهین در هوا است. این نشان می دهد که اصالت می تواند قدرت خود را در برابر اعمال نادرست و بی عدالتی نشان دهد.
در این اثر اگرچه هر دری زیبایی متفاوتی دارد اما این در باشکوه ترین است. اگرچه این دروازه به دلیل رو به قلعه کاله کاپی، رو به شمال دروازه شمالی و به دلیل استفاده از آن به عنوان درب ورودی جماعت، کاله کاپی نامیده می شود، اما معروف ترین و پرکاربردترین نام، سنت کاپی است. نام گذاری این دروازه به عنوان دروازه بهشت به این دلیل است که تمام نقوش روی آن، توصیف بهشت است. شرح نعمت های بی نظیر بهشت در آیات قرآن در وصف بهشت در اینجا بر روی سنگ حک شده است. وقتی قرار بود توصیف شود، نقوش توصیف کننده آن به همان اندازه شگفت انگیز و منحصر به فرد بود. تمام در به باغی از بهشت تشبیه شده و بهشت و لایه های آن شرح داده شده است. عبارت «سعادت و سیادت و سعادت سلطان عادل جاودانه باد» در مرز ستاره سمت راست، در تقارن آن، متن جزء آیه الکرسی به معنای «لا اله الا الله، تنها اوست» نوشته شده است. بر روی کتیبه این اجلاس آمده است: «سلطان المعظمة در زمان علاءالدین کیکوبات، معاون خلیفه». از آنجایی که بیلیک سازنده این مسجد وابسته به دولت سلجوقی بود، سلطان سلجوقی علاالدین کیکوبات را با قرار دادن نام سلطان در راس دولت، به ویژه در دروازه بهشت، تجلیل کرد.
روی در، نقوش درخت زندگی و گل رز وجود دارد که بیانگر ابدیت است. نقش درخت زندگی نماد ابدیت، زندگی پس از مرگ و بهشت است. علاوه بر این، با نقوشی که دیگ هایی را نشان می دهد که زیر آنها آتش می سوزد، جهنم کمی یادآوری می شود. در واقع دیگهایی با آتش سوزان نماد فراوانی و باروری در سلجوقیان آناتولی بود، اما برای توصیف جهنم در این دروازه نیز استفاده میشد. روی ستون هایی که روی دیگر ادامه دارند هیچ نقش و نگاری با تاکید بر خالی بودن جهنم و پر از زیبایی بهشت نقش بسته است.
سنگ نوشته روی در یکی از گرانبهاترین قسمت های این بنا است. کتیبه از پنج قسمت اصلی تشکیل شده و با کتیبههای نباتی در قاب فوقالعادهای محصور شده است. در این کتیبه آمده است: «احمد شاه پسر سلیمان شاه دستور ساخت این مسجد را در یکی از ماه های ۶۲۶ هجری داد، بنده ای درمانده نیازمند آمرزش خداوند». علاوه بر این، نقش «رز» در قسمت ابتدایی کتیبه و نقوش «بلبل» در قسمت آخر کتیبه برای بیان هدف این اثر به کار رفته است: گل سرخ ما پیامبر ماست. بلبل نماد عشق او به خداست.
در نمای شرقی برای شاه در نظر گرفته شده است تا او و همراهانش به سکوی برآمده در گوشه جنوب شرقی که در داخل مسجد تعبیه شده است دسترسی راحت تری داشته باشد.این در که در قسمت شرقی مسجد قرار دارد، ظاهری متواضع به سبک کلاسیک سلجوقی دارد. این دری است که شاه برای ورود به مسجد برای عبادت از آن استفاده می کند و به قسمتی از مسجد باز می شود که اسکلت آن باقی مانده است. عملکردی مشابه دروازه هایی به نام «دروازه هانکار» در امپراتوری عثمانی دارد. هدف از کوچکتر کردن درب از قد انسان، آشکار ساختن شعور تواضع و بندگی در مردم و تأکید بر این است که شاه فقط در پیشگاه خداوند تعظیم می کند. دروازههای سلطان و اتاقهای سلطان برای منزوی کردن سلطان یا اربابان از جامعه ساخته نشدهاند، بلکه برای محافظت از آنها در برابر ترورها و حملات احتمالی ساخته شدهاند. روی کتیبه روی در، آیه «مال الله یگانه است» نوشته شده که گویی هر بار که شاه وارد مسجد می شود به یاد صاحب واقعی ملک می پردازد. برخی از تابلوهای چوبی حکاکی شده که گفته می شود متعلق به سکوی سلطنتی است، امروز در موزه اداره اوقاف متقیان در آنکارا در معرض بازدید قرار گرفته اند.
مجموعه بیمارستان به گونه ایی ساخته شده است که در دیوار قبله جنوبی مسجد با هم مشترک هستند. در گذشته برای ساختمانهایی که امروزه به عنوان بیمارستان عمل میکنند، از نامهایی مانند بیمارستان، بیمارخانه، بیمارستان استفاده میشد. بیمارستان دیوریغی یکی از قدیمی ترین و مهم ترین بیمارستان های آناتولی است. از این بیمارستان به عنوان مدرسه ای نیز استفاده می شد که در آن علوم اثباتی و دینی در دوره عثمانی تدریس می شد.
شفاخانه که بر اساس سنت ساختمان سازی ترک های آسیای میانه ساخته شده، دارای پلانی مستطیل شکل در جهت شرقی-غربی است. این اثر از سنگ تراشیده دارای حیاط سربسته، سه ایوان و بال غربی آن دو طبقه است.ورودی اصلی مسجد در قسمت شمالی است که به علت سنگ تراشی های خاص آن شهرت گرفته است و یک ورودی نیز در سمت غربی بیمارستان قرار دارد که می گویند با تاخیر ساخته شده است زیرا نمای این قسمت بعدها فروریخته است و مجدد بازسازی شده است. برجسته ترین سیستم پوششی طاق ستاره ایوان اصلی است. طاق های گهواره ای، نوک تیز، آینه ای، صلیب، پلاس و ستاره ای نیز در بنا به کار رفته است. حیاط آن به 9 قسمت بعلاوه شکل با طاق های دو طرفه به ستون های تزئین شده تقسیم شده است. قسمت بالای قسمت میانی با مخروط نازک کاری آهنی لعابدار پوشانده شده است، جایی که بازوهای طاق بشکه در دو طرف با قرقره هشت ضلعی با سنگ گوشه در وسط برخورد می کنند.
دروازه ورودی شفاخانه که ساختاری باشکوه دارد، «دروازه تاج» نامیده می شد. نقوش ستاره های پنج ضلعی و هشت ضلعی که نماد سلجوقیان است در پدید داخلی در استفاده شده است. ستاره ها و هلال های روی در دقیقا مشابه هلال و ستاره پرچم ترکیه است. ستونی که پنجره را به دو نیم می کند «ستون تعادل» است. سرمعمار مجموعاً سه ستون تعادل را قرار داد كه دو تاي آن به غير از ستون اين در، در در غربي بخش مسجد است. ستون های تعادل نشان می دهد که آیا مسجد و بیمارستان در تعادل هستند یا خیر. آنها در سال 1939 تحت تأثیر زلزله ارزینجان قرار گرفتند و توانایی چرخش خود را از دست دادند. ستارگان شش ضلعی که به عنوان مهر سلیمان توصیف می شوند، در داخل هلال های سمت راست و چپ ستون تعادل در دروازه تاج قرار می گیرند. در کتیبه سه خطی که به خط ثلث سلجوقی در زیر ستون نوشته شده است: «ملیکه توران، دختر فخرالدین بهرام شاه، دستور ساخت این شفاخانه را در سال 626 هجری/1228 هجری قمری صادر کرد. بیانیه گنجانده شده است. در سمت راست و چپ در، نقش های انسانی بر روی تزئینات گیاهی به صورت گل رز برجسته وجود دارد. چهره آنها به مرور زمان فرسایش یافته است.
فضای داخلی بیمارستان که به عنوان بیمارستان عمومی پیش بینی شده بود برای درمان بیماران روانی و عصبی استفاده می شد. در داخل، اتاقهای بیمار در سمت راست و چپ، ایوانهای کوچک و یک ایوان بزرگ درست روبروی درب ورودی اصلی قرار دارد. معمار اصلی موفق شد یک آکوستیک با نقوش بادبزن و حکاکیهای طاق که روی ایوان بزرگ ساخته بود به تصویر بکشد.
تلاوت قرآن کریم، اجرای موسیقی صوفیانه، صداهایی که آب به هنگام سرازیر شدن و خروج از حوض وسط تولید می کند، از جمله روش هایی است که در درمان بیماران روانی و عصبی به کار می رود. این صداها به اندازه نیاز بیماران در داخل بیمارستان به اتاق های بیماران در سمت راست و چپ بیمارستان منتقل می شد و بیماران تحت درمان قرار می گرفتند. سقف ایوان بزرگ نمونه ای از طاق است که با سیستم کلید مارپیچی ساخته شده و معمای آن امروزه حل نشده است. تا جایی که هیچ کس نمی تواند به راحتی متوجه نام معمار ارشد در بیمارستان شود. او به سادگی آن را بر روی سر طاق شرقی که طاق بزرگ ایوان را در خود داشت حکاکی کرد و برای کار خود دعا کرد تا آخرالزمان را ببیند.
در اتاق سمت چپ ایوان بزرگ قبر احمد شاه، همسرش توران ملک و خانواده اش قرار دارد. نقوشی مملو از نمادهای عرفانی بر درب آرامگاه وجود دارد. قسمت بالای نقوش به شکل درب تابوت است. هنگامی که به عنوان یک کل نگاه می شود، نقش مایه ترازو است که قلب ها بر روی آن وزن می شوند. یک قلب معکوس نیز در محل اتصال میله تعادل میانی ترازو قرار می گیرد. پیامی که در اینجا میخواهم ابلاغ شود این است: «ما از دنیا رفتیم و شما هم خواهید گذشت. دنیا محل امتحان است و جایی که ثوابش را می بینی آخرت است. خودتان را برای آن روز آماده کنید. ترازویی است که اعمال شما بر آن سنجیده می شود. خوب یا بد، درست یا غلط، وقتی انسان در دنیاست، یکی از گزینه ها مثل خیر یا گناه را مرتکب می شود. انسان هنگام انجام این کارها، اگر ترازو را متعادل نگه دارد و دلش به سوی خدا باشد، نباید از مرگ بترسد».
منبر ساخته شده از چوب آبنوس که طولانی ترین عمررا در بین درختان جهان دارد به قدمت مسجد است و هنوز اصالت خود را حفظ کرده و امروزه مورد استفاده قرار می گیرد. این یکی از شاهکارهای تکنیک کنده کاری در میان منبرهایی است که در زمان دولت سلجوقیان آناتولی ساخته شده است. استاد سازنده منبر در نقاط اتصال منبر از میخ های چوبی و در نقاطی که می خواست استحکام آن را افزایش دهد از میخ آهنی استفاده می کرد و سر این میخ ها را نیز پنهان می کرد. این منبر یکی از آثار مهمی است که در آن چهار سبک به کار رفته در نجاری در کنار هم قرار گرفته است. اگرچه از نظر شکل کلی و تزیینات مشابه معاصری دارد، اما از نظر وفور نوشته های برجسته از آنها جلوتر است. بر روی نوارهای کتیبه ای منبر 21 متن عربی وجود دارد که 3 متن آن کتیبه و 18 مورد از آن آیات و حدیث است. استاد منبر که در حدود 12-13 سال ساخته شد احمد پسر ابراهیم اهل تفلیس نام خود را بر روی ستاره دوازده ضلعی سمت محراب حک کرده است.
محراب سنگی بزرگ با فرم و تزییناتش یادآور دروازه قلعه یا دروازه قصر است. محراب طاقچه ای با طاق نوک تیز است و با گچبری های عمیق و درشت مولوی که روی درها دیده می شود قابل توجه است. اگرچه به طور کلی سادگی رعایت می شود، اما قسمت بالایی فضای داخلی محراب بالاتر از سطح چشم به صورت سه بعدی پردازش شده و در پایین کنده کاریهای گل و قلب های وارونه و توخالی، در وسط آن قلب های وارونه اما پر و در قسمت بالای الف های کلمه الله یک نقش لاله قرار داده شده است. همه دل ها در محراب به کلام الله صادق است. دلهای نزدیک به خدا پر از نور خدا می شود و دلهایی که دور است خالی از گل می شود که بیانگر رابطه بین بنده و الله است. چهار پنجره کوچک در گنبد واقع در بالای محوطه روبروی محراب وجود دارد. سه مورد از این پنجرههای کوچک به شکل ستارهای هستند که اولین پرتوهای روز را به شکل ستارگان صبحگاهی در سپیده دم وارد میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید