چگونه ارمنستان این جمهوری کوچک استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی توانسته است در حوزه صنعت گردشگری و توریسم با شتابی چنان سریع پیش برود.
چگونه ارمنستان این جمهوری کوچک استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی توانسته است در حوزه صنعت گردشگری و توریسم با شتابی چنان سریع پیش برود که دست اندرکاران این عرصه در کشورمان با حسرت به آن نگاه می کنند و از درک چرایی آن عاجز مانده اند؟
ما همچنان با برنامه های چندین ساله و سمینارهای پر خرج همچنان در پی یافتن راهی هستیم تا رشدی قابل قبول در صنعت گردشگری داشته باشیم اما همچنان در اول راه درمانده ایم. در این مقاله نگاهی به صنعت توریسم ارمنستان و دلایل رشد فزاینده آن خواهیم داشت.
ارمنستان کشوری در حاشیه شمالی ایران با مساحتی بسیار اندک و محصور در خشکی است. این کشور یکی از قدیمی ترین فرهنگ های منطقه را دارد و اولین کشوری بود که دین مسیحیت را به طور رسمی پذیرفت. این کشور در گذشته بین ایران و روسیه دست به دست می شده هر چند در اوائل قرن بیستم به صورت جمهوری خودمختار درآمد اما استقلال کامل خود را در سال 1990 و با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به دست آورد.
این کشور با کمبود منابع نفتی و اقتصادی نیمه صنعتی و فرسوده به جای مانده از حکومت کومونیستی دست به گریبان بود و پس از استقلال تصمیم به نوسازی اقتصاد و گسترش همکاری با کشورهای منطقه و غرب گرفت.
یکی از حوزه های اقتصادی که ارمنی ها تصمیم به ورود جدی به آن گرفتند، صنعت گردشگری بود. این مهم در سال 2008 و با تصویب قوانین سیاست های راهبردی و کاربردی گردشگری نمود بسیار جدی پیدا کرد که میتوان کاملا اثرات آن را در 10 سال اخیر به چشم دید.
دولت ارمنستان با اجرای قوانین آسان گیرانه و کاملا با برنامه ریزی هدفمند تلاش کردند تا درآمد سرانه را از طریق افزایش توریست های خارجی و ایجاد فرصت های شغلی و سرمایه گزاری خارجی در صنعت توریسم، افزایش دهند و میتوان گفت در این مسیر بسیار موفق بوده اند.
حتما در میان دوستان و آشنایان خودتان هستند افرادی که تور ارمنستان را به شما پیشنهاد می دهند. اگر ترغیب به سفر به ارمنستان شده اید بهتر است بدانید که حدود 10 درصد گردشگران ارمنستان را توریست های ایرانی تشکیل می دهند که هر ساله نیز به تعدادشان افزوده می گردد. جالب است بدانید که با یک کارگزار ارمنستان که مصاحبه می کردیم می گفت در ایام نوروز در ایروان فقط ایرانی می بینیم!
هر ساله به تعداد آژانسهای مسافرتی که در حوزه تور ارمنستان هوایی و زمینی فعالیت میکنند اضافه میگردد و بالطبع حجم زیادی ارز نیز از کشور خارج می شود.از مواردی که دولت ارمنستان تلاش میکند شمار گردشگران را افزایش دهد سیاست لغو ویزای گردشگری برای کشورهاست. این مهم در سال 1395 برای ایرانیان نیز فراهم شد و هم اکنون سفر به ارمنستان ویزا نیاز ندارد و به راحتی هم از مرز هوایی و زمینی صورت می گیرد.
طبق آخرین آمارها در سال گذشته میلادی حدود یک میلیون نفر به ارمنستان سفر کرده که با توجه به جمعیت 3 میلیون نفری این کشور آمار بسیار قابل توجهی است که البته هر سال نیز رشد مناسبی دارد.بیشترین گردشگران کشورهای همسایه ارمنستان شامل روسها،گرجیها و ایرانیان و همچنین ساکنین اروپا می باشد.البته قابل ذکر است به دلیل تیره بودن رابطه ارمنستان با کشور آذربایجان، اتباع این کشور به ارمنستان سفر نمیکنند.
البته باید گفت که همچنان مشکلاتی نیز بر سر راه این صنعت وجود دارد. مشکلات زیرساختی مانند جاده ها و کمبود هتل از آن جمله است که دولت ارمنستان سعی دارد سرمایه گذاران و هتلداران زنجیره ای را به ساخت هتل و ایجاد مراکز توریستی و تفریحی تشویق نماید. گسترش مراکز تفریحی مانند پارک های آبی و سالن های کنسرت و اپرا، ساخت مراکز خرید مدرن، ایجا رستوران های بین المللی و برگزاری فستیوال های هنری و جشن های ملی از جمله اقداماتی است که هر ساله نمود بیشتری می یابد و گردشگران بیشتری را جذب میکند.
از جمله جذابیت های ارمنستان برای هموطنان ایرانی، نزدیکی فرهنگی و آداب و رسوم دو کشور در عین داشتن آزادی های فرهنگی و اجتماعی و تفریحات بیشتر و ارزان است. ذائقه ارامنه به ما شبیه است و بسیار خوش خوراک هستند و در این کشور مشکلی بابت تغذیه نخواهید داشت. لازم به ذکر است ارمنستان کشور بسیار ارزانی است و با بودجه پایین می توان چند روزی را به خوشی گذراند. همچنین ارامنه مردمان خونگرم و با اخلاقی هستند و از مصاحبت با آنان لذت خواهید برد.
بنا به پیش بینی سازمان توسعه جهانی، صنعت گردشگری ارمنستان به رشد خود ادامه خواهد داد و یکی از ارکان اقتصاد این کشور خواهد شد. دولت ارمنستان می کوشد با برنامه ریزی های مناسب به یک توسعه پایدار در حوزه گردشگری دست یابد و بدین جهت آموزش افراد شاغل در این را به طور جدی پیگیری می کند . اسقبال از سرمایه گذاران خارجی با دادن معافیت های مالیاتی، تسهیل در ثبت شرکت و تسهیلات اقامتی از جمله این اقدامات است.
امیدواریم که دست اندرکاران گردشگری کشورمان نیز با الگوبرداری مناسب از کشورهای موفق در این حوزه تلاش کنند با توسعه این صنعت در ایران اقتصاد کشور را کمی از وابستگی به نفت نجات دهند.
دیدگاهتان را بنویسید